Guide: ergonomisk indstilling af arbejdsbord

At skabe en ergonomisk god arbejdsstation er afgørende for at fremme sundhed, komfort og produktivitet. En væsentlig del af dette er dit arbejdsbord, svejsebord eller montagebord, især i miljøer, der kræver lange perioder med siddende eller stående arbejde. Lad os udforske, hvordan du justerer dit bord til den korrekte ergonomiske højde, og hvorfor et justerbart hævebord kan være en gamechanger i dit arbejdsområde.

 

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT JUSTERE TIL DEN KORREKT HØJDE?

At justere dit bord til den korrekte højde er afgørende af flere grunde:

Når du arbejder ved et bord, der ikke er i den rigtige højde, kan det føre til en række sundhedsmæssige problemer. Et bord, der er for højt, kan forårsage spændinger i skuldre og nakke, mens et bord, der er for lavt, kan føre til belastning af håndled og ryg. At justere bordet til den korrekte højde bidrager til at opretholde en sund kropsholdning og reducere risikoen for muskuloskeletale lidelser.

 

SÅDAN JUSTERER DU BORDET TIL DEN RIGTIGE HØJDE

At justere dit bord til den rigtige ergonomiske højde involverer at tage hensyn til typen af arbejde og dine fysiske behov. Følg disse trin:

  • Sid eller stå op lige: Start med at placere dig selv i en stilling, der føles naturlig og komfortabel, med fødderne fladt på jorden eller på en fodstøtte. Det er vigtigt at opretholde en god kropsholdning for at undgå unødvendig belastning af ryggen.

  • Tilpas dine albuer: Dine albuer bør være i en 90-graders vinkel, når de hviler på eller arbejder på bordfladen. Juster bordets højde, indtil dine arme kan hvile komfortabelt uden at skulle løfte dine skuldre eller bøje dine håndled på en ubehagelig måde. Det er vigtigt at bemærke, at bordets ideelle højde også afhænger af højden af de komponenter eller materialer, du arbejder med på bordet. For at opretholde en ergonomisk korrekt stilling kan det være nødvendigt at justere højden af bordet yderligere, afhængigt af den specifikke opgave eller det objekt, der arbejdes på, for at sikre, at arbejdet kan udføres effektivt uden at belaste kroppen.

  • Undgå arbejde over hjerteniveau: En vigtig regel for at undgå unødvendig belastning af skuldre og nakke er at undgå arbejde med hænderne hævet over hjertets niveau i længere perioder. Dette kan føre til øget belastning på musklerne og nedsat blodcirkulation, hvilket kan resultere i træthed og ubehag.

  • Tilpasning for materiale- og værktøjsadgang: I et produktionsmiljø er det afgørende, at alle materialer og værktøjer er inden for nem rækkevidde uden at skulle strække sig eller anstrenge sig. Bordet bør justeres, så hyppigt anvendte genstande kan tilgås ubesværet, hvilket fremmer effektivt og sikkert arbejde. Dette kan omfatte at placere værktøjer og materialer tæt på arbejdsområdet for at minimere unødvendige bevægelser. Tunge genstande bør placeres i taljehøjde for at mindske behovet for at bøje sig ned eller nå op over hovedet. Dette kan også omfatte brug af værktøjsstationer eller værktøjsholdere til at holde arbejdsområdet ryddeligt og organiseret.

 

HVORFOR ER DET EN GOD IDE MED ET JUSTERBART ARBEJDSBORD?

At investere i et justerbart arbejdsbord der kan hæve og sænke giver adskillige fordele i produktionsindustrien:

  • Fleksibilitet: Det giver arbejderne mulighed for at veksle mellem siddende og stående positioner, hvilket kan hjælpe med at reducere den fysiske træthed forbundet med langvarigt stående arbejde eller vedligeholdelse af statiske stillinger. Dette kan være særligt nyttigt i produktionsmiljøer, hvor medarbejderne udfører den samme type opgaver i løbet af dagen.

  • Personalisering: Givet de forskellige opgaver og arbejderkropstyper i produktionen, sikrer et justerbart arbejdsbord, at hver arbejdsstation kan tilpasses til den enkeltes ergonomiske behov, hvilket øger komforten og effektiviteten. Dette kan omfatte at tilpasse højden på bordet til den enkelte medarbejder samt justere højden på bordpladen for at opnå den mest ergonomiske arbejdsstilling.

  • Tilpasningsevne: Produktionsopgaver kan variere bredt; et justerbart bord kan nemt tilpasses forskellige højder og opsætninger, der kræves til specifikke opgaver, hvilket sikrer, at ergonomisk integritet opretholdes på tværs af en række arbejdsprocesser. Dette kan omfatte at tilføje ekstra tilbehør eller justere bordets funktioner for at imødekomme skiftende produktionskrav.

  • Fremtidssikring: At investere i justerbare arbejdsborde sikrer, at dine arbejdsstationer kan udvikle sig med skiftende ergonomiske standarder og arbejderskrav der stilles fra arbejdstagere og myndigheder. Dette kan være særligt vigtigt branche der oplever mange skader og uheld og derfor oplever særlig opmærksomhed fra arbejdstilsynet og andre instanser. 

 

Konklusion

At justere dit arbejdsbordbord til den korrekte ergonomiske højde i produktionsindustrien handler ikke kun om at forbedre komforten; det er et kritisk skridt i at fremme et sundere, mere produktivt og sikkert arbejdsmiljø. Justerbare hæveborde giver mulighed for en mere tilpasset arbejdsstation, der kan imødekomme de skiftende behov i produktionsmiljøet. Ved at følge de ergonomiske retningslinjer og investere i det rette udstyr kan I opnå forbedret medarbejdertrivsel, øget produktivitet og reduktion af arbejdsrelaterede skader og sygdomme.

Det er vigtigt at huske, at en ergonomisk korrekt arbejdsstation ikke kun handler om bordets højde, men også om at skabe et miljø, der fremmer bevægelse, korrekt kropsholdning og komfort. Enhver virksomhed bør også overveje andre faktorer såsom belysning, støjniveau og ergonomisk design af værktøjer og udstyr for at skabe optimale arbejdsforhold.

Ved at investere i ergonomiske løsninger viser I jeres engagement i medarbejdernes sundhed og trivsel samtidig med at det øger effektiviteten og produktiviteten på arbejdspladsen. Et ergonomisk veltilrettelagt produktionsmiljø kan være afgørende for virksomhedens succes og konkurrenceevne på lang sigt.

Skal vi hjælpe med ergonomisk sparring?

Vil du hører mere om hvordan vores arbejdsborde kan give jeres arbejdsmiljø et løft? Så kontakt os på:

  • Mail: info@adjustable.dk
  • Telefon: 30 22 80 20
... Eller send en forespørgsel